برنامه ریزی سازمانی چیست و چگونه انجام میشود؟
برنامه ریزی سازمانی میتواند به سازمانها کمک کند تا اهداف مهمی را برای رشد کسب و کار خود تعیین و محقق کنند. یک سازمان میتواند بیشتر جنبههای کسب و کار خود را از طریق یک برنامه سازمانی بهبود ببخشد.
در این مقاله، برنامه ریزی سازمانی را تعریف میکنیم. اهداف برنامه ریزی سازمانی را مرور میکنیم و میبینیم که چگونه میتوان یک برنامه سازمانی ایجاد کرد.
برنامه سازمانی روشی برای برنامهریزی اهداف آینده سازمان است تا اطمینان حاصل شود که همه اعضای تیم انتظارات مدیریت را درک میکنند. این برنامه ریزی همانند ترسیم مسیر سازمان شما بر روی نقشه است. باید بدانید چه مسیری را دنبال میکنید تا در عرصه رقابت باقی بمانید. برای برنامه ریزی می توانید از تقویم آنلاین یار استفاده کنید.
یک برنامه سازمانی:
- سازمان را به سمت موفقیت و سودآوری پیش میبرد.
- میتواند نیروی کار، امور مالی یا محصولات یک کسب و کار را بهبود بخشد و به طور کلی باعث رشد آن شود.
- معمولاً در برگیرنده برنامهریزی استراتژیک، برنامهریزی عملیاتی و بررسی و بازنگری است.
- اغلب اوقات، یک برنامه سازمانی با نگاهی به کل شرکت و اهداف بزرگتر و بلندمدت قبل از تجزیه به اهداف کوچکتر و قابل کنترل، شروع میشود.
- در حالی که مدیران سطح بالا ممکن است روند برنامه ریزی سازمانی را شروع کنند، هر کارمند بخشی از این چرخه است.
- یک برنامه سازمانی مناسب چهار فاز دارد: استراتژیک، تاکتیکی، عملیاتی و احتمالی
اهداف برنامه ریزی سازمانی
چهار نوع هدف برای برنامه ریزی سازمانی وجود دارد. یک برنامه سازمانی ممکن است شامل یک یا چند مورد از آنها باشد:
1) برنامهریزی توسعه نیروی کار
برنامهریزی توسعه نیروی کار نوعی هدف است که بر کارکنان یک شرکت، متمرکز است. این هدف ممکن است شامل افزایش تنوع، ارائه فرصتهای آموزش اضافی برای کارکنان یا افزایش ارتقا داخلی باشد. نیروی کار هر سازمان بر کاری که شرکت تولید میکند، تأثیر میگذارد. بنابراین سرمایهگذاری در زمینه رشد نیروی کار میتواند بهرهوری و سودآوری را افزایش دهد.
2) برنامهریزی مالی
برنامهریزی مالی شامل امور مالی سازمان و نحوه استفاده از آنها است. برنامهریزی مالی ممکن است شامل انتخاب سرمایهگذاریهای جدید، تخصیص بودجه متفاوت یا همکاری با یک متخصص برای تعیین نحوه استفاده از سود سازمان باشد. اکثر سازمانها میخواهند از سلامت مالی خود محافظت کرده، سود خود را تا آنجا که ممکن است افزایش داده و سازمان خود را هم گسترش دهند.
3) برنامهریزی محصولات و خدمات
برنامهریزی محصولات و خدمات با چیزی که شرکت درصدد فروش آن است، مرتبط است. شاید یک سازمان تصمیم بگیرد محصولات جدیدی ارائه دهد یا استراتژی فعلی بازاریابی خود را تغییر دهد. روشهای زیادی وجود دارد که یک شرکت میتواند با استفاده از آنها، اهداف و فرصتهایی را برای آنچه که میفروشد، ایجاد کند. این اهداف میتوانند سایر حوزههای شرکت را بهبود ببخشند.
4) برنامهریزی توسعه
برنامهریزی توسعه نوعی هدف مرتبط با رشد سازمان است. میتواند به معنای باز کردن مکان جدید، توسعه مکانهای موجود و یا مدیریت یک ادغام باشد. برنامهریزی برای توسعه میتواند چالش برانگیز اما انگیزهدهنده باشد. زیرا پتانسیل لازم برای افزایش سود و گسترش نیروی کار برای تولید محصولات یا خدمات بیشتر را دارد.
منبع:
https://behtime.ir/main/%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D8%B1%DB%8C%D8%B2%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C/